· 

Zuivere Koffie

Sinds ik in Heerde woon, ben ik lid van Rotaryclub Hattem-Heerde. Het mooie van het lidmaatschap van een Rotaryclub is dat je met de club iets goeds kunt doen voor je omgeving. Service above self, noemen we dat. Dat wordt gecombineerd met een vorm van fellowship (zoals dat dan zo mooi heet) en een manier van kijken en handelen waar de clubleden elkaar in vinden. Een handelingsperspectief dat gebaseerd is op een viertal vragen, de zogenaamde 4-way test: Is het waar? Is het billijk voor alle betrokkenen? Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap? En: komt het alle betrokkenen ten goede? 


Heel kort gezegd: Is het zo, mag het zo, kan het zo, moet het zo?

 

De leden van onze club ontmoeten elkaar doorgaans op donderdagavond en vertegenwoordigen allemaal een beroepsgroep en dat maakt het lidmaatschap extra waardevol. 


We zijn actief in de omgeving en soms internationaal. Een van de projecten die we bijvoorbeeld met RC Hattem-Heerde doen is het organiseren van het Bouwdorp in de vakantieperiode, maar we zijn ook actief geweest met Heisa in Hattem en Heerde en hebben in de afgelopen jaren duizenden tulpenbollen gepoot, waarmee we niet alleen de rotary “end polio “ campagne hebben gesponsord, maar ook een fleurige lentegroet konden brengen aan een groep mensen die continue zorg nodig heeft. 

 

De "End Polio Now" campagne is een van de internationale Rotary doelen: polio de wereld uit! 


Irene en ik zijn in het kader van deze campagne een aantal jaar geleden naar India geweest om deel te nemen aan een internationale End Polio Now activiteit. Indrukwekkend om te doen en zeer bijzonder om te ervaren hoe effectief een wereldwijde service organisatie kan zijn.

Soms leggen we als club een bedrijfsbezoek af. Afgelopen week bezochten we zodoende als club Mocca d’Or (in het verleden bekend onder de naam Algra koffie). Tijdens dit bedrijfsbezoek in Zwolle werden we passievol meegenomen in de koffie en dat wat een koffiebrander allemaal doet. Een mooie avond en leuk om je eens te verdiepen in dat wat de koffie allemaal brengt. 


Ook een prachtig marketing verhaal, overigens. Koffie als beleving, waarbij tussen neus en lippen door de bekende koffiemerken werden vermalen en afgebrand door de zeer enthousiaste rondleider en verkoper van het Mocca d’OR verhaal. 

 

Oeps…. Is het zo, mag het zo, kan het zo, moet het zo?

 

Mijn persoonlijke smaakbeleving kreeg tijdens het bezoek ook een forse knauw te verduren. Mijn darkroasted koffieboon, die ik al jaren met heel veel smaakplezier door mijn Jura machine laat vermalen, blijkt kwalitatief zo’n beetje onder aan de ladder te hangen. “Koffie moet je proeven, moet je beleven en als je dat eenmaal gedaan hebt, dan drink je nooit meer dat soort rommel” was eigenlijk de moraal van het verhaal.

 

Bijzonder hoe zoiets dan werkt en hoe alles in mij begint te protesteren tegen dat wat er bij velen als zoete koek in gaat: “ik wil helemaal geen koffie met een smaakje, ik wil helemaal geen koffie met een andere melange…. Ik hou gewoon van mijn darkroasted koffie die ik al jaren bij de Wereldwinkel koop voor 17,95.” 


Als ik de zeer enthousiaste MOM (Mocca d’Or Man) moet geloven, dan moet een kilo goede koffie minimaal een euro of 35 kosten. 

“Coffee is no rocket science” is dan weer een prachtige neon reclame op een van de muren van de koffiebrander. Dat stelde mij uiteindelijk toch wel gerust.  

 

En wat heeft dat dan met Rotary te maken? Misschien niet eens zoveel, hoewel zo'n bedrijfsbezoek natuurlijk inspirerend is en je leert om op een andere manier naar zaken te kijken. 


En om dan toch maar een linkje te leggen tussen dit bedrijfsbezoek en Rotary: naast de regelmatige bedrijfsbezoeken, het fellowship, de mooie donderdaagse bijeenkomsten blijft het belangrijk om iets goeds voor je omgeving te doen…

 

Service Above Self. Dat is pas echt zuivere koffie.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Hans Veltkamp (dinsdag, 16 juli 2024 07:25)

    Mooi geschreven Erwin!
    Op onze Rotaryapp zetten?
    Hans

  • #2

    Joke Vrolijk (dinsdag, 16 juli 2024 10:45)

    Wat heb je dat weer perfect beschreven Erwin; precies zoals ik het ook heb ervaren…