· 

Er zit een luchtje aan...

Nieuwe schoenen. Zo vlak voor de vakantie nog een uitdaging om te scoren. Viel reuzemee overigens. Na 5 minuten stond ik na het bezoek aan de schoenenzaak alweer buiten. “Je moet Skechers  kopen, Erwin”, was het devies. “Lopen heerlijk, zijn lichtgewicht en neem dan die dingen zonder veters.  Kan niet mis gaan”. Met dat advies dus op pad.

 

Skechers…. Tot voor een maand geleden, nog nooit van gehoord, hoewel vrouwlief al een aantal jaar van dat soort schoenen in de kast heeft staan (en nog draagt ook), naar het schijnt. Tijdens een diner met een paar vrienden, kwam het gesprek ook op deze schoen. “Echt een aanrader”, zei mijn disgenoot: "ik draag niet anders meer". Wat research op internet, trok mij over de streep en de dag voordat we richting Portugal vertrokken, trok ik de stoute schoenen aan (“om maar eens een flauwe woordspeling te gebruiken”) en toog ik naar de eerste de beste schoenenzaak, die die dingen nog verkocht ook. 

 

Ik ga hier geen reclame maken voor deze schoen, maar als ik dan iets positiefs moet zeggen: ze  zullen de kilo’s in je ruimtebagage in het vliegtuig niet snel over het toegestane maximum heen tillen. Het spul weegt werkeljk niets. Memoryfoam, geen leer in te bekennen en verder wat kunststof, en plastic (of een vorm van rubber). De tijd zal het leren. Is het chinese rommel (dat zou ik als trouwe van Bommeldrager al snel beweren) of een gouden vondst?

Een gerustellende gedachte (bij de aanschaf van dit uit kunststof bestaande materiaal) is toch dat het helemaal Vegan is. Er komt geen dier aan te pas dus. Of dat echt een pre is, weet ik overigens niet. Het staat met grote letters op de doos (en er hangt zelfs een Vegan label aan de schoen) en blijkbaar is dat marketingtechnisch interessant en zou dat potentiele kopers over de streep moeten trekken. 

 

En voor een ieder die niet weet waar vegan voor staat: Veganisme is eenvoudig gezegd een levenswijze waarbij gestreefd wordt om geen dieren te (laten) gebruiken. Het gaat daarbij niet alleen om de manier waarop dieren gebruikt worden, maar vooral dát dieren gebruikt worden, terwijl mensen prima kunnen leven zonder dieren te gebruiken.

 

Veganisme is blijkbaar een streven en beperkt zich tot wat mogelijk is, leert een snelle blik op de site van de veganisten. “Dit kan per persoon verschillen afhankelijk van de persoonlijke situatie. Een veganist zal zich in iedere situatie proberen af te vragen op welke manier hij/zij diergebruik kan vermijden, op de korte en lange termijn.”

Veganisten trekken dit consequent door in hun gehele leven. 

 

Veganisten kopen ook geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Waarschijnlijk lopen veel veganisten dus op blote voeten of op Skechers. Wat ik dan weer lastig vind, is dat de producten die dus als alternatief worden gebruikt (zeker als het om kleding gaat) van kunststof worden gemaakt.

Veganisme is dus niet goed voor het milieu, zou je denken, hoewel ik ook klimaatactivisten ken, die veganist  zijn. 

 

Ik heb met al die kunststof dus waarschijnlijk wel vegan maar geen klimaatneutrale schoenen gekocht. Er zit aan zo’n Skechers toch een luchtje, als je dat zo mag zeggen. Om maar niet te spreken over de zweetvoetengeur die het materiaal gaat veroorzaken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze laatste conclusie iets te snel getrokken is. Het lichtgewicht kunststof materiaal is nog maar 1 uur in mijn bezit. 

 

Er volgt dus nog een naschrift op dit bericht over de toename van het aantal Veganschoenen in huize Zonnestein en mijn ervaring hiermee. Voor wie dat weten wil natuurlijk…

Reactie schrijven

Commentaren: 0