Heerde in het verleden

 

Op deze site vind je veel foto's van Heerde en de omgeving. Ze zijn in de afgelopen periode gemaakt en geven een goed beeld van hoe Heerde er nu uit ziet. Er zijn daarnaast veel foto's beschikbaar, die het "oude" Heerde in beeld brengen. Op Facebook is een groep actief  (Oud Heerde), die met enige regelmaat oude foto's over Heerde plaatst. Op deze plek vind je veel van deze foto's terug. 


Een stukje geschiedenis

Als je iets meer over de geschiedenis wilt weten van Heerde, dan is er op internet natuurlijk veel te vinden. Heerde heeft een eigen Historische Vereniging en die geeft met regelmaat een blad uit, met allerlei verhalen over Heerde. Leuk om te lezen. De foto’s in het blad zijn altijd grappig om te bekijken: het maakt het beeld van vroeger ook weer wat levend. 

 

Bij de gemeente Heerde hoort ook Vorchten. Je vindt er een eeuwenoud kerkje dat gedeeltelijk al van voor 900 dateert. Het is misschien wel een van de oudste kerken van Nederland. 

 

Markluiden (vlak bij ons huis: de Keuterstraat uitrijden, het kanaal over en dan rechtsaf) is zo’n beetje het oudste deel van Heerde. Het werd in 1025 al geregistreerd. Het was een boerengehucht waar echt al akkerbouw plaatsvond maar ook veeteelt werd gedaan. Je vindt er heel oude boerderijen, maar die zijn wel allemaal na 1025 gebouwd. Misschien zijn er nog restanten van oude bouwwerken te vinden. Je zou dan het Markluiderpad eens moeten uitwandelen. Het is een prachtig klompenpad dat je veel van ons prachtige achterland laat zien.

 

Bisschop Godfried van Utrecht maakt in 1176 Heerde (dat toen Herghe heette) los van de kerk in Epe. Dat gold ook voor Vorchten en Hattem. Heerde was toen al een klein gehucht en had zelfs een eigen kapel, die dus in dat jaar zelfstandig wordt. Over die bewoners van het gehucht afstammelingen waren van de mensen die in de steentijd in deze regio woonden is niet helemaal duidelijk. Dat er in die tijd al mensen in deze regio woonden is dat wel. Er zijn grafheuvels in het hele gebied te vinden. 

 

Vermeldenswaardig is ook nog dat er van  ongeveer 1400  tot einde zestiende eeuw monniken in Heerde actief. Zij wonen in het Fraterhuis Hulsbergen, in buurschap Hulsbergen, waar nu Wapenveld en het Kloosterbos ligt.

Misschien vind je het leuk om hier een bericht over een van de foto's of oud Heerde achter te laten. Misschien roept het wel herinneringen op, die je hier wilt delen.....

Commentaren: 1
  • #1

    H. Meijer (woensdag, 08 november 2023 10:37)

    Tekst corrigeren: van van